Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Surówka z jajkiem i pomidorem

Wiosna, wiosna, wiosna! Już tuż, tuż czeka nas zatrzęsienie młodych jarzynek na targu! :) Trochę wiosny, przynajmniej wizualnie, przyda się także na stole! Tak naprawdę to jest surówka, która nie potrzebuje proporcji. Połączenie jajka na twardo z pomidorem i majonezem jest rewelacyjne, reszta to już kwestia fantazji i pomysłowości. Ja lubię ją trochę ostrzejszą w smaku, stąd moja propozycja z kiełkami rzodkiewki. Równie ciekawy jest pomysł, by zamiast kiełków dać por w dużej ilości. Myślę że nadawałby się też tu żółty ser, szynka itp. Oto przykładowe proporcje na bardzo lekkie w smaku połączenie:

 

Składniki:

½  średniej sałaty lodowej

3 jajka na twardo

2 dojrzałe pomidory

4 łyżki kiełków rzodkiewki

ewentualnie 2-3 rzodkiewki

2-3 łyżki majonezu (wg upodobań, można go trochę rozcieńczyć mlekiem lub śmietanką)

sól, pieprz

 

Sałatę drzemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone w dużą kostkę jajka, pomidory i w plasterki rzodkiewki. Dodajemy też 2 łyżki kiełków. Majonez mieszamy z solą i pieprzem, i także dodajemy. Mieszamy całość, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wierzch sałatki posypujemy resztą kiełków. Smacznego!

środa, 29 lutego 2012
Surówka z kiszonej kapusty

Jedna z moich ulubionych surówek okazuje się jednocześnie bardzo zdrową. Kiszona kapusta jest bardzo dobra, ma wiele składników odżywczych i dużo witaminy C. Jednocześnie surówka jest prosta, szybka i pyszna. Mi się zawsze kojarzyła z rybą. Takie połączenie wydaje mi się idealne. Myślę jednak, że równie dobra jest do tradycyjnych dań, takich jak kotlety schabowe, pieczony kurczak czy kotlety mielone itp. Ja ją mogę jeść samą :> Na zdrowie!

 

Składniki:

0,5 kg średnio ukiszonej białej kapusty

½ małego jabłka

½ pora

1 mała marchewka

sól, cukier, pieprz

olej

 

Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce (duże oczka). To samo robimy z jabłkiem. Por przekrajamy wzdłuż i kroimy w cieniutkie paseczki. Ja kapusty nie płuczę, jeśli jednak kupiliście mocno kwaszoną, można wypłukać. Wszystko mieszamy, dodajemy dosłownie kilka kropel oleju (ale nie upieram się, bo można to pominąć). Doprawiamy – dodajemy szczyptę soli, pieprzu i cukier do smaku. Mieszamy.

Surówkę można przygotować chwilę wcześniej przed podaniem tak, aby sobie poleżała w lodówce minimum około godziny.



 

Przepis bierze udział w akcji:

sobota, 03 grudnia 2011
Ogórek kiszony w roli głównej

Prosta surówka, która nie wymaga zdolności kulinarnych, czasu, pieniędzy. Właściwie niczego nie wymaga :) Bardzo lubię to połączenie i czasami robię taką surówkę, zwłaszcza że można ją przygotować nawet 5 minut przed podaniem i zajmuje to około dwóch minut tylko.  Najlepiej jednak, jeśli przygotujemy ją około godziny wcześniej i trochę poleży sobie w lodówce :) Świetnie się sprawdza jako jedna z sałatek do wyboru podczas obiadu. Możemy wtedy więcej czasu poświęcić na przygotowanie czegoś innego jeszcze.

 

Składniki (przykładowe proporcje):

3 średnie ogórki kiszone

1 mała cebula

ew. pieprz i sól (choć ogórki są już słone więc ostrożnie)

 

Cebulkę kroimy w kosteczkę, ogórki kroimy na pół i w plasterki. Wszystko razem mieszamy i gotowe.



poniedziałek, 30 sierpnia 2010
Szybka surówka do obiadu dla zapracowanych

Lubię dania pracochłonne i pełne intrygujących składników. Zamykam się w kuchni na pół dnia i przygotowuje coś, na co czaiłam się długo. Nie zawsze jednak na to jest czas lub warunki. Czasem na obiad coś, co było pracochłonne, potrzebuje dopełnienia już czegoś szybkiego. Tak jest z tą surówką. Szybkie, orzeźwiające, proste i smaczne. Moim zdaniem dobre do mięsa, ryb, a nawet pizzy. No i niedrogie, bez wymyślnych składników (choc oczywiscie można dodać inne składniki i pokombinować).

 

Składniki (na jeden obiad dla dwóch osób):

 

¼ główki białej kapusty - pokrojona w paseczki

½ małej białej cebuli – pokrojonej w piórka

1  papryka (zielona, czerwona lub inna) - pokrojona w paseczki

Sos: olej, cytryna, cukier, sól, pieprz, oregano (obowiązkowo)

 

Kapustę, cebulę i paprykę mieszamy. Dodajemy sos szumnie nazwany winegret. Mieszamy.

Nie podaję ilości poszczególnych składników sosu, gdyż najlepiej do smaku doprawic. Oregano nada specyficzny smak surówce. Całość przykrywamy folią i co najmniej na godzinę przed podaniem wstawiamy do lodówki. Smacznego.

Zdjęcie z wersji bez papryki :> Równie smacznej wersji jak dla mnie.

 

sobota, 30 stycznia 2010
Pyszna sałatka z paluszkami krabowymi

Ostatnio na urodzinową kolację mojego męża przybyło trochę gości. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała dań, których mogliby nie znać. Pojawiła się kuchnia chińska w dwóch odsłonach + sałatka (która jednak została dla nas, bo goście byli już najedzeni).

Akurat miałam paczkę paluszków krabowych w domu i, przygotowując potrawy na tę kolację, stwierdziłam, że coś wmyślę z nimi. Przeglądałam swoje książki i Internet… i natknęłam się na podawaną dziś przeze mnie sałatkę w książce już cytowanej na tym blogu „Kulinaria polskie” wydawnictwa Skarbnica Wiedzy. Zrobiłam od niechcenia i smak mnie powalił. Oryginalna i pyszna! Już mam ochotę zrobić następną! Gorąco polecam.

Aha! Dodam, że lekko tylko zmieniłam oryginalny przepis, ale nic wielkiego :)

 

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych

3 jajka na twardo

3 czubate łyżki kukurydzy z puszki

2 łyżki majonezu wymieszanego z odrobiną mleka

1 ząbek czosnku

koperek

Sól, pieprz cayenne

 

Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę (nie za małą). Tak samo kroimy jajko. Do tego dodajemy wyciśnięty czosnek, ok. łyżki poszatkowanego koperku (ilość zależy od smaku, ja dodawałam na oko), kukurydzę, majonez i pieprz. Całość mieszamy i po 30 min. dosalamy do smaku (jajko powinno w tym czasie już przejść smakiem paluszków krabowych). Prosta sałatka i pyszna. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3