Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
niedziela, 19 sierpnia 2012
Nigella L. i muffinki z borówkami amerykańskimi

Wróciłam z wakacji! Musiałam odpocząć od pewnych spraw, także związanych z blogiem (nawet pewne rzeczy z blogiem związane mogą denerwować – a sądziłam że nie), powyjeżdżałam, odetchnęłam, popróbowałam wielu nowych potraw, zobaczyłam wiele ciekawych miejsc – przydaje się takie coś... teraz jest mi lepiej :)

Jednak wróćmy do tematu dzisiejszego wpisu. Na wstępie powiem – nie lubię za bardzo p. Nigelli Lawson. Nie przemawia do mnie ten makijaż, zaaranżowane podjadanie z lodówki w programie, używanie kostek rosołowych, bo „jest leniwa”... to nie dla mnie. Dreszcz mnie bierze jak widzę, że tnie zioła nożyczkami. Jakoś tak mam. Jednak nie przeszkadza mi wypróbować trochę jej przepisów i podzielić się z wami spostrzeżeniami. Swego czasu trafiła do mnie książka: Nigella Lawson „Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę.” – z której pochodzi prezentowany przeze mnie przepis.

Muffinki te są dobre, choć miejscami wydawały mi się za luźne – być może to moja wina, gdyż owoców nie żałowałam i było ich dużo, może za dużo. Przepis łatwy, szybki, kieruję go szczególnie do fanów masła, które jest tutaj bardzo wyczuwalne. Osobiście jednak zostaję fanką innego przepisu – o tego tu.

 

Składniki:

200 g maki pszennej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g drobnego cukru

szczypta soli

200 ml maślanki (lub 100 ml jogurtu naturalnego i 100 ml półtłustego mleka – i właśnie z tej opcji korzystałam)

75 g masła

1 jajko

200g borówek amerykańskich

 

Na początku najlepiej przygotować sobie blachę do muffinek (robiłam w tej na 12) – wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i obsypać kaszką manną. Następnie topimy masło i odstawiamy, by trochę ostygło. W jednej miseczce mieszamy wszystkie sypkie składniki, w dzbanku miksujemy maślankę (lub jogurt i mleko) z jajkiem i stopionym masłem. Wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy łyżką – nie za długo, nie musi być bardzo dokładnie. Dodajemy borówki amerykańskie i znowu niedokładnie mieszamy. W książce jest także wskazówka, iż możemy dodać otartą skórkę z pomarańczy, jednak nie dodawałam. Gotowe! Wystarczy teraz nałożyć ciasto do formy i piec w 200 stopniach Celsjusza około 20 minut. Smacznego!



sobota, 28 lipca 2012
wpis krótki i na temat :)

Pozdrowienia z wakacji, które przedłużają się i przedłużają. Ale chyba każdy potrzebuje odpoczynku? Jednocześnie zapewniam, że zbieram pomysły i inspiracje, a także nowe siły, by pisać na blogu - w sierpniu obiecuję więc powrót! :)

środa, 16 maja 2012
Grillujemy?

Polacy lubią grillować. Jak byłam mała o niczym takim się nie słyszało. Na wsi głównie urządzało się ogniska na dworze. Ach te pieczone kiełbaski, ziemniaki, które wygrzebywało się z popiołu. Zapach drewna i dymu... A w mieście?  Oprócz jednej maszynki do podpiekania kiełbasek właściwie jedzenie było dość tradycyjne.

 


  

Teraz grillowanie jest bardzo popularne i nie powiem, bardzo lubię zjeść tak przyrządzone mięso. Jest one szybkie w przygotowaniu i zasadniczo małoproblemowe. Patelnia grillowa w naszym domu też się często przydaje. Zwłaszcza zapracowanym ją polecam. Często robię takie grillowane mięso w ten sposób: biorę kawałek mięsa (najczęściej filet z kurczaka lub karkówka), kroje na cienkie plasterki (można lekko je rozbić), przyprawy mieszam z odrobiną oleju, nacieram mięso i zostawiam na co najmniej godzinę w misce, w lodówce, by sie zamarynowało (a dobrze jest, jak przeleży tak kilka godzin). Oczywiście najprościej jest użyć gotowej przyprawy do grilla, ale zachęcam do kombinowania. Zapewniam, że mieszanka soli, curry, pieprzu cayenne i czerwonej, słodkiej papryki może być równie dobra. Zwłaszcza właśnie curry zapewni ciekawy smak. Można też użyć zwykłego czarnego pieprzu i ostrej papryki. Dodatkowy aromat dodaje także rozmaryn lub jałowiec. A może czosnek? Spróbujcie! Chciałabym was zachęcić do kombinowania również grillując. Zwróćcie uwagę na skład tych kupnych przypraw, może was to natchnąć, jak dobrać przyprawy, a jednocześnie pominiecie takie dodatki, jak różne wzmacniacze smaku typu glutaminian sodu.

A do tak przyrządzonego mięsa bardzo dobry jest sos czosnkowy, podpieczony na ruszcie chleb, sałatka... mmmm pycha!:)

 



poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Surówka z jajkiem i pomidorem

Wiosna, wiosna, wiosna! Już tuż, tuż czeka nas zatrzęsienie młodych jarzynek na targu! :) Trochę wiosny, przynajmniej wizualnie, przyda się także na stole! Tak naprawdę to jest surówka, która nie potrzebuje proporcji. Połączenie jajka na twardo z pomidorem i majonezem jest rewelacyjne, reszta to już kwestia fantazji i pomysłowości. Ja lubię ją trochę ostrzejszą w smaku, stąd moja propozycja z kiełkami rzodkiewki. Równie ciekawy jest pomysł, by zamiast kiełków dać por w dużej ilości. Myślę że nadawałby się też tu żółty ser, szynka itp. Oto przykładowe proporcje na bardzo lekkie w smaku połączenie:

 

Składniki:

½  średniej sałaty lodowej

3 jajka na twardo

2 dojrzałe pomidory

4 łyżki kiełków rzodkiewki

ewentualnie 2-3 rzodkiewki

2-3 łyżki majonezu (wg upodobań, można go trochę rozcieńczyć mlekiem lub śmietanką)

sól, pieprz

 

Sałatę drzemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone w dużą kostkę jajka, pomidory i w plasterki rzodkiewki. Dodajemy też 2 łyżki kiełków. Majonez mieszamy z solą i pieprzem, i także dodajemy. Mieszamy całość, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wierzch sałatki posypujemy resztą kiełków. Smacznego!

piątek, 23 marca 2012
Bento i ryż z jabłkami

Jestem w bojowym nastroju! Tematy związane z pracą i życiem codziennym nie zawsze są wygodne i czasem uwierają. Tym lepiej zacząć dzień od czegoś, co może nam sprawić przyjemność. I tak, wiem że to jest mocno kaloryczne! Wiem, że można zdrowiej... Jednak sprawiło mi to wiele przyjemności. Już samo przygotowanie było bardzo miłe...Dla tych, którzy znudzeni są już moimi wpisami o bento – tak naprawdę taki posiłek można zabrać do pracy/ szkoły/ na uczelnię w czymkolwiek. Nawet w zwykłej miseczce plastikowej, zamykanej od góry. Czy trzeba całe życie jeść kanapki? :)  Ale obiecuję napływ innej tematyki niedługo :)

Wróćmy jednak do mojego niedawnego śniadania. Dziś jedna część bento, gdyż druga właściwie świeciła pustką. Był tam tylko mały pojemniczek z kwaśną śmietaną do ryżu i trochę sera pleśniowego „na potem”, czyli już po zjedzeniu ryżu, albo na jakąś inną przerwę (nie dziwcie się, po pierwsze: ja czasem jem dziwnie, a w ogóle dobrze jest czasem przełamać słodki smak czymś słonym i na odwrót).

Co widać na zdjęciu?

Po lewej: ryż ugotowany ze szczyptą soli.

Po prawej: jabłka przygotowane w sposób szczególny (dodatkowo można dołożyć mały pojemniczek z kwaśną śmietaną, która jest tutaj idealna):

 

Karmelizowane jabłka z cytryną, rodzynkami i cynamonem

 

Składniki:

1 małe jabłko

kilka kropel cytryny

łyżka rodzynek

1 łyżka masła

około 1,5 łyżki cukru (wg gustu, w zależności, jak słodkie lubicie takie jabłka)

cynamon

 

Na małej patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy na najmniejszym ogniu przez dłuższą chwilę. Gdy drobinki cukru zaczynają się rozpuszczać, dodajemy jabłko (obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę) i szczyptę cynamonu. Gdy już cukier brązowieje, a jabłka robią się miękkie, ale nie rozpadają się, dodajemy dosłownie kilka kropel cytryny i rodzynki. Mieszamy delikatnie i po około 1 minucie wyłączamy.

Tak naprawdę można to robić na oko, bawiąc się proporcjami składników, uważając jednak, by cukier i garnek się nie spaliły :) Cytryna nadaje kwaskowości, nie jest jednak niezbędna.

Smacznego :)



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31