Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
wtorek, 18 września 2012
Barszcz

Precz z kupnym barszczem! To taka prosta potrawa i taka zdrowa! Polecam każdemu, zwłaszcza taki esencjonalny, mocny w smaku. Choć zazwyczaj wychodzi mi delikatny, ze względu na córkę, która też chyba go lubi (jeszcze nie mówi za dużo, ale ostatnio barszczyk piła bez jakichkolwiek zastrzeżeń).

 

Składniki (dla 3 osób):

 

5 średniej wielkości buraczków

1 duży ząbek czosnku

cebulka

rosół

sól, pieprz, cukier

sok z cytryny

 

Obieramy buraczki, kroimy w plastry i zalewamy rosołem (bulionem), który został nam np. z poprzedniego dnia. Powinien wystawać tak na oko 5 cm ponad plastry. Możemy dodać do smaku skórkę wędzonego boczku, starą szynkę itp., choć nie trzeba.

Ponadto dodajemy czosnek (ząbek kroimy na cztery części), cebulkę (w całości), sól, pieprz, łyżkę cukru (choć lepiej dodać najpierw trochę mniej i ewentualnie dosłodzić do smaku później).

Gotujemy na małym ogniu 50 minut, a następnie dodajemy sok z cytryny (do smaku).

Koniec! Choć oczywiście lepiej nie wyławiać plastrów buraków od razu. Niech sobie postoi taki barszczyk z nimi i nabiera smaku :) Smacznego!