Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
niedziela, 25 sierpnia 2013
Pizza

Wracam do pisania i serwuje o poranku pizze – propozycję na dzisiejszy obiad :) To takie danie, co można modyfikować wedle własnych upodobań. W dodatku wcale nie tak pracochłonne. Ciasto robi się szybko, sos opłaca się także zrobić, bo nadaje odpowiedni smak. Jedną porcją spokojnie naje się dwójka głodnych osób. Pizza to także dobry sposób, by przemycić dzieciom warzywa. Polecam.

 

Ciasto:

2 dag. drożdży

1 łyżka cukru

1 żółtko

¾ szklanki wody

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

2 szklanki mąki

 

Prosty sos pomidorowy:

1 łyżka oleju

1 duży ząbek czosnku

1 puszka pomidorów w puszce

bazylia

szczypta oregano

sól, pieprz

 

Zaczynamy od przygotowania sosu i wyjęcia wszystkich składników na pizze (by miały pokojową temperaturę).

Sos:

Na patelnię wlewamy olej i zmiażdżony czosnek. Lekko podsmażamy (kilka sekund) i wlewamy pomidory. Dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz. Chwilę podsmażamy, aż pomidory się rozgotują. Przekładamy do miseczki, by sos miał czas ostygnąć.

Ciasto:

Drożdże rozcieram z cukrem (Po chwili powinna się zrobić płynna konsystencja). Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, by było elastyczne, nie kleiło się do rąk (można dodać więcej mąki, jeśli jest inaczej). Odstawiamy je w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.

Na blachę do pieczenia wkładamy papier (ten do pieczenia :) ). Możemy go lekko posmarować olejem. Następnie układamy ciasto rozwałkowane do wymiarów blachy (no chyba, że chcecie mu nadać inny ciekawy, oryginalny lub zaskakujący kształt).

 

Ciasto smarujemy sosem. Układamy ser i następnie inne ulubione składniki. Wszystko możemy posypać oregano i odrobiną soli.

Pieczemy w 180 stopniach, aż do przyrumienienia się brzegów.

Do pizzy pasuje także sos czosnkowy. Smacznego :)