Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
środa, 20 lipca 2011
Naleśniki z białym serem

Dziś klasycznie i pysznie. Znów wracam do potrawy z dzieciństwa, którą chętnie teraz czasem robię. Niby to naleśniki, więc mięsożercy powinni teraz kręcić nosem (że niby nie da się najeść, że to taka przekąska itd.). Jednak to danie bardzo syte i mimo wszystko dość treściwy obiad. Nawet tym, którzy nie lubią obiadów na słodko, może posmakować. A więc może niejednemu mięsożercy przypadnie również do gustu? :)

 

Przepis na ciasto naleśnikowe już podawałam. Znajdziecie go tutaj. Na dwie osoby wystarczy moim zdaniem podstawowa ilość składników.

 

Składniki na farsz:

 

1 kostka białego sera półtłustego

1 jajko

1 żółtko

2 cukry waniliowe

2-3 łyżki cukru

duża garść rodzynek (najlepiej wcześniej namoczonych chwilę w gorącej wodzie – można je zalać także wrzątkiem i na chwilę zostawić w wodzie, aż zmiękną, a następnie odsączyć)

szczypta soli

 

Składniki na śmietankę do polania naleśników znajdziecie w przepisie na placki ziemniaczane.

 

Wykonanie:

Z przepisu na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki na małej lub średniej patelni.

W osobnej misce mieszamy składniki na farsz. Możemy użyć miksera by zmieszać wszystko dokładnie (wtedy rodzynki wrzucamy na końcu osobno).

Naleśniki smarujemy farszem. Każdy naleśnik możemy składać w następujący sposób: najpierw boki, a następnie zwinąć dość ściśle.

Tak zwinięte naleśniki wkładamy ciasno do wysmarowanej olejem brytfanny (chodzi o to by się nie porozwijały) i wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Wyjmujemy i podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy polać śmietanką, co moim zdaniem jest niezbędne :) Smacznego.