Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
czwartek, 29 maja 2014
Babka poznańska

Witajcie!

Dawno mnie nie było co? Dużo mam na głowie. Moja córa coraz większa, już ze mną gotuje. Muffinki mogłaby piec codziennie – tylko potem: kto to zje? Rośnie mi niejadek z miłością do gotowania :) Szefowa kuchni z idealną figurą hehe :)

Cieszę się jednak, że czasem tu zaglądacie. Że przepisy żyją własnym życiem i wam smakują :)

Dziś prosty przepis na babkę poznańską, który już nie raz wypróbowałam. Myślicie sobie: pewnie babka będzie sucha, lepsze są ciasta przekładane... Nic bardziej mylnego! Jest słodka, wilgotna, pyszna i delikatna. Bardzo dobra do kawy.

Przepis pochodzi z książki, którą na blogu już nie raz cytowałam: „Kulinaria polskie” Skarbnicy Wiedzy.

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

7 łyżek mąki ziemniaczanej

1 niepełna szklanka cukru

25 dag margaryny

4 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy lub esencja waniliowa

 

Oddzielamy białka jajek od żółtek. W osobnej misce ucieramy margarynę z cukrem (cukrami) i żółtkami. W jeszcze innej, ale równie imponującej misce, mieszamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, a następnie całość przesiewamy do masy z margaryną :)  Dokładnie mieszamy. Pamiętajcie o esencji waniliowej - choć kilka kropel! Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Masa dzięki temu nabierze puszystości.

Ciasto wlewamy do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną (ale można zamiast tego wyłożyć formę papierem do pieczenia).

Pieczemy około 50 min. w temp. 150 stopni. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Jednak wg mnie nie trzeba już nic więcej dodawać. Dobra jest sama w sobie :)

Smacznego!