Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
środa, 16 maja 2012
Grillujemy?

Polacy lubią grillować. Jak byłam mała o niczym takim się nie słyszało. Na wsi głównie urządzało się ogniska na dworze. Ach te pieczone kiełbaski, ziemniaki, które wygrzebywało się z popiołu. Zapach drewna i dymu... A w mieście?  Oprócz jednej maszynki do podpiekania kiełbasek właściwie jedzenie było dość tradycyjne.

 


  

Teraz grillowanie jest bardzo popularne i nie powiem, bardzo lubię zjeść tak przyrządzone mięso. Jest one szybkie w przygotowaniu i zasadniczo małoproblemowe. Patelnia grillowa w naszym domu też się często przydaje. Zwłaszcza zapracowanym ją polecam. Często robię takie grillowane mięso w ten sposób: biorę kawałek mięsa (najczęściej filet z kurczaka lub karkówka), kroje na cienkie plasterki (można lekko je rozbić), przyprawy mieszam z odrobiną oleju, nacieram mięso i zostawiam na co najmniej godzinę w misce, w lodówce, by sie zamarynowało (a dobrze jest, jak przeleży tak kilka godzin). Oczywiście najprościej jest użyć gotowej przyprawy do grilla, ale zachęcam do kombinowania. Zapewniam, że mieszanka soli, curry, pieprzu cayenne i czerwonej, słodkiej papryki może być równie dobra. Zwłaszcza właśnie curry zapewni ciekawy smak. Można też użyć zwykłego czarnego pieprzu i ostrej papryki. Dodatkowy aromat dodaje także rozmaryn lub jałowiec. A może czosnek? Spróbujcie! Chciałabym was zachęcić do kombinowania również grillując. Zwróćcie uwagę na skład tych kupnych przypraw, może was to natchnąć, jak dobrać przyprawy, a jednocześnie pominiecie takie dodatki, jak różne wzmacniacze smaku typu glutaminian sodu.

A do tak przyrządzonego mięsa bardzo dobry jest sos czosnkowy, podpieczony na ruszcie chleb, sałatka... mmmm pycha!:)