Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
poniedziałek, 10 maja 2010
Piersi kurczaka w sezamie

Ostatnio mam tendencje do znikania. W moim życiu zaczęło się dużo dziać i odciąga mnie to bardzo od gotowania. Nie znaczy to złe rzeczy. Wręcz przeciwnie :)

Dziś więc szybki, ale i smaczny, wpis. To bardzo prosty i mało pracochłonny przepis. Smak jest oryginalny, miodowy, delikatny. Wszystkim, którzy próbowali tak zrobionego kurczaka, smakowało to połączenie składników. Nie jestem zwolenniczka keczupu w przepisach, no ale zdecydowałam się wypróbować przepis z tej strony i nie zawiodłam się. Ponieważ kierowałam się ściśle wskazówkami, zacytuje je dość dokładnie za autorem i odrobinę tylko zmienię. Smacznego.

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka ( myślę tu o dużych, podwójnych)

2 łyżki ziaren sezamu

olej do głębokiego smażenia

 

Ciasto:

1 roztrzepane jajko

1 łyżka mąki

1 łyżka wody

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sos:

1 łyżka keczupu (ja dałam firmy Włocławek)

1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)

1 łyżeczka octu

1 łyżka wody

 

Piersi kurczaka pokroić w nie za duże kawałki (moim zdaniem im mniejsze tym lepsze, tak wielkość 2x2 cm). „Składniki ciasta dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami kurczaka.

Wlać do woka 3-4 cm oleju, mocno rozgrzać. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć kawałki kurczaka aż się ładnie zarumienią [wg. mnie: dobrych kika minut, żeby nie były surowe]. Wyjąć osączyć z tłuszczu.

W woku zostawić minimalną ilość oleju, zmniejszyć ogień na średni. Ponownie włożyć kurczaka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając aż kawałki pokryją się sosem.

Posypać sezamem, wymieszać.”

Moje wskazówki: Sosu było mało, a więc długo nie dało się tego smażyć. Zawsze można go zrobić odrobinę więcej. Na pewno nie zaszkodzi, a doda smaku.

Ja kawałeczki kurczaka podałam z sałatą i ryżem.