Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
sobota, 30 maja 2009
Truskawkowa rzeka

Zostało mi trochę truskawek, więc coś trzeba było z nimi zrobić.
Wymyśliłam sobie drink i nazwę go sobie: Truskawkowa rzeka.:)
Hehe :)
Z jakim filmem kojarzy się wam ta nazwa? :P Ciekawa jestem, kto pierwszy zgadnie, jakie dzieło mam na mysli... :P

Truskawkowa rzeka

Składniki:
2-3 kostki lodu
ok 80 ml półsłodkiego czerwonego wina (lub wedle upodobania wiecej)
1 łyżka cukru pudru
10-15 truskawek bardzo dojrzałych

Wszystkie składniki zmiksować i przelać do kieliszków. Cieszyć się smakiem :)

 

czwartek, 28 maja 2009
Serial czyli mleko z płatkami i truskawkami

Kolejne majowe śniadanie i kolejne pyszności truskawkowe. Właściwie to każdy inny owoc tez by się nadał. Najlepsze wg mnie są truskawki, banany, czereśnie przekrojone na pół, porzeczki itp. Czasem kilka owoców naraz. Jak byłam mała nazywaliśmy takie śniadanie: serial. Tak się przyjęło.
Do tego zawsze jedliśmy zwykłe płatki kukurydziane, ale obecnie stwierdzam, że każde płatki się nadają. Jak byłam mała takiego wyboru nie było po prostu ^_^.

Składniki:

Płatki kukurydziane lub inne
mleko
ćwiartki truskawek (lub inne owoce)
opcjonalnie pół łyżeczki cukru

Płatki zalewamy mlekiem i dodajemy owoce. Możemy dodać cukier.
Pyszności!

poniedziałek, 25 maja 2009
Koktajl truskawkowy

Śniadania wiosenne i letnie to czas, kiedy można najeść się pysznych owoców, zamiast ograniczać się do chleba. Uwielbiam taką lekką przekąskę przed pójściem do pracy. Ostatnio nie mam za dużo czasu, dlatego, przy okazji nawiązując do akcji „Majowe Śniadanie”, dopiero teraz przypominam, że zamiast jogurtu z owocami ze sklepu, można samemu taki koktajl zrobić. 

Do takiego koktajlu świetnie nadają się płatki kukurydziane czy inne. Także można go zmieszać z Musli. Oczywiście zamiast truskawek, można dodać inne owoce!
To dobry sposób nie tylko na śniadanie, ale też na deser poobiedni.

Koktajl truskawkowy

Składniki:

ok. 20 truskawek
duże opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru (400 g)
2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Wrzucamy kilka pokrojonych w cząstki truskawek do przygotowanego koktajlu. Mieszamy.

 


Smacznego i pozdrawiam :)

środa, 13 maja 2009
Marchewka z kalarepką

Wiosna, wiosna!
Już na wstępie zauważę, że danie to jest równie pyszne, kiedy zrobimy samą marchewkę lub samą kalarepkę. Jest to szybki sposób na warzywa do obiadu, no i proste strasznie w przygotowaniu.
Zamiast tradycyjnej marchewki z groszkiem i z zasmażką (którą równie lubię!) warto zrobić czasem takie warzywa :) Jest to na pewno bardziej lekkie. Zresztą nie trzeba się ograniczać tylko do marchewki i kalarepki. Myślę że inne warzywa mogą być równie dobre :)
No ale ja wczoraj na targu kupiłam pęczek młodych marchewek i kalarepki. Mniam! Nie mogłam się im oprzeć! ;)

Składniki na porcję dla dwóch osób:

4-5 średnich marchewek (najlepiej młodych)
1 duża kalarepka
wegeta, sól
masło

I co dalej?
Marchewki i kalarepkę kroimy w słupki. Na szerokiej patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Wrzucamy warzywa i rozkładamy równomiernie na całej szerokości patelni, i zalewamy wodą (tak aby prawie przykryła słupki). Posypujemy delikatnie odrobiną wegety (do smaku). Zamiast wegety możemy użyć soli. Warzywa maja się gotować na małym ogniu do miękkości. W tym czasie raz po raz warto przemieszać, no i uważać, aby woda się nie wygotowała za bardzo. Powinno jej trochę zostać na dnie.
Powinny zmieknąć po około 15 minutach :)
Od razu nakładamy na talerz :)

 

 

Smacznego :)

poniedziałek, 11 maja 2009
Mmmm... zupa szczawiowa!

 Jak na wiosnę przystało nie mogło tu zabraknąć czegoś typowego, co właśnie wiosną najlepiej smakuje. Jak co roku zaczął się sezon działkowy. Atakowana intensywnie przez muszki zerwałam w weekend dość dużo szczawiu z zamysłem wiadomym. Już dawno się na niego czaiłam, ale jakoś nie było czasu. A przecież... co to za wiosna bez zupy szczawiowej? :) Do tego wypiliśmy kompot z rabarbaru – również z działki. Pyszności!


Zupa szczawiowa

Składniki:
Spory pęk liści szczawiu.
kostka rosołowa
łyżeczka wegety
sól
pieprz
masło
mąka
śmietanka 12%

 

Wykonanie:

Liście wraz z ogonkami siekamy drobno (ale nie mielimy!). Zalewamy w garnku wodą około 7 cm. ponad posiekane liście. Wrzucamy kostkę rosołową, dodajemy wegetę i dużo pieprzu. Od zagotowania gotujemy 15 min. Dosalamy do smaku.
Na patelni robimy zasmażkę (masło + mąka) i dodajemy do gotującej się zupy. Po 5 min. wyłączamy. Odczekujemy jeszcze 5 min. i delikatnie wlewamy trochę śmietanki. Mieszamy.
Gotowe.

A jak podajemy?
Pokroić można w talerzu dwa jaja na małe kawałki. Zalać zupą a potem posypać grzankami :)

 

 Smacznego :)
 
1 , 2