Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
czwartek, 16 kwietnia 2015
Warsztaty kulinarne. Kuchnia wietnamska.

Ten, kto uważa, że już wszystko wie na temat kuchni, srogo się myli. Dokształcać się trzeba zawsze! Ostatnio wybrałam się na świetne, dobrze zorganizowane warsztaty kulinarne dotyczące kuchni wietnamskiej. Nie byłam jedyna – tego dnia spotkało się wielu pasjonatów, chętnych do wymiany doświadczeń, wspólnego gotowania i konsumowania oczywiście :)

Ta kuchnia to połączenie wielu intensywnych smaków. Dla mnie jest nieco egzotyczna, ale przyjazna w smakach i przystępna. Wiele produktów możemy, łatwiej bądź trudniej, znaleźć coraz częściej na sklepowych półkach. Trzeba się tylko dobrze rozejrzeć. Sama zamierzam w niedalekiej przyszłości zadziałać w kuchni w tym kierunku, inspirowana przepisami ze wspomnianych przeze mnie wyżej warsztatów. Tak więc będę musiała wyruszyć na poszukiwania składników, co będzie na pewno czystą przyjemnością :)

 

A teraz króciutko o tym, co gotowaliśmy:

Na pierwszy ogień poszedł wywar, który był podstawą do późniejszego sporządzenia zupy Pho z wołowiną. Ta aromatyczna zupa skradła moje serce! Jest rewelacyjna! Przygotowaliśmy także spring rollsy z krewetkami i dwa przepyszne sosy, które znakomicie podkreślały smak. Kolejną potrawą, jaką udało się nam przyrządzić, było curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem i batatami. I jest to coś bardzo pysznego!

Nie obyło się także bez deseru – kostek z żelatyny o smaku kawowym bądź kokosowym. One jednak odrobinę zawiodły mnie smakiem. No, ale kawoszem nie jestem – może dlatego :) Deser, co trzeba przyznać, był dość oryginalny i pasujący do wszystkich potraw.

Do tego wino, miła atmosfera – wieczór naprawdę udany. Wszystko dzięki Joannie B., której bardzo dziękuję za podsunięcie pomysłu pójścia na warsztaty!

Dlaczego o tym piszę?

Po pierwsze: chcę wszystkich zachęcić do takiej formy spędzania wieczoru. Weźcie drugą połówkę (jeżeli lubi gotować) i przejdźcie się. Oczywiście, jeżeli w waszej okolicy takie warsztaty co pewien czas mają miejsce.

Po drugie: chcę zapowiedzieć, że już niedługo na pewno pojawią się przepisy inspirowane kuchnią wietnamską. Już teraz zachęcam do tej przepysznej odmiany :) Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, krewetki, sos rybny, limonki... mmm będzie pysznie!

 

W różnych częściach świata, w sposób bardzo odmienny podchodzi się do gotowania. To bardzo niezwykłe. Ja na pewno na jednych warsztatach nie skończę :) Muszę się rozejrzeć za następnymi! :) A może kiedyś uda mi się odwiedzić kraje, których kuchnia jest tak dużą dla mnie inspiracją :)