Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
poniedziałek, 30 marca 2015
Krem z groszku konserwowego z grzankami

W oczekiwaniu na wiosnę i święta trzeba zadbać o odrobinę zielonego w otoczeniu. Mogą to być tulipany w wazonie, rosnąca rzeżucha na parapecie. Może też być zielony obiad :) Oczywiście jeszcze chwila, zanim w ogródku i na rynku pojawią się młode warzywa, więc można zrobić zupę, która jest prosta, szybka, a składniki osiągalne cały rok. Do tego jest bardzo dobra – sama się dziwię sobie, że tak późno ją odkrywam :) Moja córka zjadła cały talerz ze smakiem – to chyba najlepsza rekomendacja!

Inspiracje zabrałam z tego bloga. Wręcz go cytuję, bo uważam, że ten przepis nie wymaga wielu modyfikacji – jest świetny! Choć grzanki zrobiłam po swojemu :)

 

Składniki:

zupa:

2 duże puszki groszku konserwowego

2 cebule

1 litr bulionu

2 łyżki masła

sól, pieprz, papryka słodka (bądź ostra)

 

grzanki:

kromki chleba

masło

 

Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę (jak ją pokroicie, nie ma dużego znaczenia). Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy bulion, groszek razem z zalewą z puszki i gotujemy całość około 15 minut.

Następnie gasimy ogień, miksujemy całość i przecieramy przez sito.

Gdy uzyskamy już jedwabistą konsystencję, zagotowujemy całość jeszcze raz, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki. Można też dorzucić trochę ostrych papryczek marynowanych – jeśli lubicie połączenie słodyczy z ostrością.

Do zupy świetnie pasują grzanki: Kromki chleba smaruję masłem z dwóch stron, obsmażam na patelni, aż nabiorą ciemnego koloru, a następnie kroję w kostkę. Proste, prawda?

 

Pyszny krem z groszku z grzankami gotowy! Kolejna szybka i smaczna propozycja. Ostrzegam jednak, że ilość uzyskanego kremu wystarczy tylko dla około dwóch głodnych fanatyków groszku. Szybko więc zniknie, jeśli tylko wam posmakuje.

Smacznego! :)