Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
czwartek, 08 grudnia 2011
Bento z czekoladowymi ptysiami i onigiri

Jeden z wybranych moich zestawów śniadaniowych do pracy. Zazwyczaj w jednej części mam coś do jedzenia, w drugiej coś na deser. Tym razem ciasto ptysiowe, które mi niechcący zostało po poprzednim dniu, posłużyło za świetny deser – mogę śmiało stwierdzić, że było to coś bardzo dobrego, a w dodatku opakowane w różową folię w marchewki i króliczki hehe :)

 

Oto co widać na zdjęciu:

onigiri z łososiem, ogórkiem i sezamem (posypane także sezamem)

sos sojowy w rybce do polania

  

Na deser:

mandarynki

w różowej folii: ptysie  (z tego przepisu), pokrojone na pół, w których zamiast bitej śmietany zagościła czekolada (po uprzednim rozpuszczeniu) – gdy wszystko przez noc zmroziło się w lodówce, rano w pracy było przepyszne :)

sobota, 03 grudnia 2011
Ogórek kiszony w roli głównej

Prosta surówka, która nie wymaga zdolności kulinarnych, czasu, pieniędzy. Właściwie niczego nie wymaga :) Bardzo lubię to połączenie i czasami robię taką surówkę, zwłaszcza że można ją przygotować nawet 5 minut przed podaniem i zajmuje to około dwóch minut tylko.  Najlepiej jednak, jeśli przygotujemy ją około godziny wcześniej i trochę poleży sobie w lodówce :) Świetnie się sprawdza jako jedna z sałatek do wyboru podczas obiadu. Możemy wtedy więcej czasu poświęcić na przygotowanie czegoś innego jeszcze.

 

Składniki (przykładowe proporcje):

3 średnie ogórki kiszone

1 mała cebula

ew. pieprz i sól (choć ogórki są już słone więc ostrożnie)

 

Cebulkę kroimy w kosteczkę, ogórki kroimy na pół i w plasterki. Wszystko razem mieszamy i gotowe.