Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
wtorek, 03 listopada 2015
Pomidorowa zupa rybna

Piękna jesień nastała. W około dużo kolorowych liści i wszystkich kolorów tęczy na drzewach, i pod nogami. Bardzo lubię tę porę roku (choć wiosnę bardziej hehe).

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lato bezpowrotnie minęło i nadchodzi czas, gdy przyjemnym będzie usiąść wieczorem z ciepłą herbatą w fotelu i cieszyć się książką, na podwieczorek podać wszystkim gorący, czekoladowy budyń z syropem malinowym, a za oknami wtedy będzie niezbyt przyjemnie. I to będzie okej. Czasem przyjemnie jest trochę zwolnić.

Na obiad więc zaproponuję wam coś bardzo zdrowego, smacznego i rozgrzewającego. w Sam raz na zimniejsze popołudnia. Przepis nie jest mój, odrobinę tylko przeze mnie zmieniony, pochodzi z TEJ niezwykle inspirującej strony kulinarnej, którą pewnie wielu zna. Chciałam wam ten przepis polecić, gdyż podbił moje serce. Moje zmiany wynikają przede wszystkim z tego, że gotuję także dla dziecka (któremu na razie nie serwuję krewetek, choć już gustuje w kalmarach i ośmiorniczkach, więc krewetki to kwestia czasu). Chciałam wam go pokazać, gdyż uważam, że ta zupa jest fenomenalna! Mam nadzieję, że wam także to danie przypadnie do gustu :)

 

Składniki:

Około 600-700 g filetów z ryb (np. 400 g dorsza i 200-300 g łososia)pokrojonych w kostkę

1 łyżka oleju

1 cebula pokrojona w kosteczkę

2 ząbki czosnku pokrojone drobno

1 puszka pomidorów

1 łyżeczka bazylii

400 ml bulionu warzywnego

2 łyżki sosu rybnego

sok z połowy cytryny

drobny makaron

1 łyżka masła

chilli w proszku lub świeża, pokrojona w paseczki

sól, pieprz, słodka papryka

 

I co dalej? :) W dość dużym garnku trzeba rozgrzać olej, dorzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek i, po 4 minutach smażenia na najmniejszym ogniu, dołożyć słodką paprykę i zawartość jednej puszki pomidorów bez skórki. Zagotować, dodać bazylię, bulion, sos rybny oraz sok z połowy cytryny. Można też dodać chilli (ilość moim zdaniem zależy od indywidualnych upodobań).

Następnie kilka minut pogotować zawartość, powstrzymując się od podjadania, i dodać makaron oraz ryby. Gotować od 8 do 10 minut, czasami delikatnie mieszając. Gdy już nic nie będzie surowe, należy naszą zupkę doprawić pieprzem i solą oraz dorzucić masło. I gotowe :) Smacznego!