Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
piątek, 09 listopada 2012
Zupa ogórkowa na zimne dni

No idzie zima. Nie sposób już tego ukryć. Coraz bardziej zimno, ciemno, deszczowo brr... Więc proponuje wam przepis na znaną oczywiście wszystkim zupę ogórkową, która kojarzy mi się właśnie z takim czasem, jak teraz. Może robicie ją inaczej, a może szukacie dobrego przepisu? Ja taką zupę jem od dzieciństwa. Polecam! :)

 

Składniki:

1 duża marchewka pokrojona w paski

1 duża pietruszka pokrojona w kostkę

¼ selera pokrojonego w kostkę

1 średnia cebula drobno pokrojona

2 liście laurowe

4 ziarnka pieprzu

1 l bulionu

sól, pieprz

4 średnie ogórki kwaszone starte na tarce (duże oczka)

2/3 pęczka koperku (dla fanatyków cały pęczek)

3 łyżki mąki

1 łyżka masła

słodka śmietanka 12 %

 

Przygotowujemy dwa garnki.

1 garnek: Starte ogórki zalewamy wodą tylko tyle, by zakryła całość i gotujemy ok. 20 min.

2 garnek: Do bulionu dodajemy warzywa, liście laurowe, pieprz. Gotujemy ok. 30 min, aż warzywa zmiękną.

Do garnka nr 2 wlewamy zawartość garnuszka pierwszego. Dodajemy posiekany koperek, chwilę całość gotujemy. Wlewamy rozrobioną mąkę w małej ilości wody i znów zagotowujemy. Następnie wyłączamy zupkę, czekamy około 10 minut, aż trochę ostygnie, dodajemy masło i zabielamy śmietanką. Dodajemy pieprz i sól do smaku.

Smacznego :)