Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
czwartek, 20 stycznia 2011
Dwa sposoby na kurczaka pieczonego

Dziś dwa sposoby jak zrobić szybko kurczaka na obiad. Przepisy dla początkujących i posiadających mało czasu :) W przepisie można użyć  zarówno udka, pałki z kurczaka, ćwiartki kurczaka jak i jeszcze jakiś inszy kawałek. Dziś jeden sposób przyprawiania dość tradycyjny (pewnie nie jedna osoba takiego właśnie kurczaka robi) i drugi – kurczak na słodko z owocami. Uwielbiam drugą opcję – prosta a kurczak wychodzi przepyszny. Owoce wyśmienicie smakują. Właściwie zamieszczam ten wpis głównie z powodu tego drugiego sposobu przyrządzania kurczaka. Mam nadzieję, że wam się spodoba – polecam wypróbować :)

 

Tradycyjnie:

Myjemy kawałki kurczaka i posypujemy ze wszystkich stron:

Solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, ewentualnie wegetą (jeśli stosujecie), ewentualnie majerankiem (lub innym ziołem).

 

Na słodko:

Myjemy kawałki kurczaka i posypujemy ze wszystkich stron:

Solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką i ewentualnie wegeta (jeśli ją stosujecie). Następnie w naczyniu obkładamy kawałki kurczaka suszonymi morelami, suszonymi jabłkami lub zwykłym jabłkiem pokrojonym na kawałeczki. Dodajemy rodzynki (dużo). Możemy dodać też trochę żurawiny, suszoną śliwkę itd. Raz nawet pokusiłam się o szczyptę kandyzowanego cukru. Pasuje tu także, moim zdaniem, odrobina wina (półsłodkiego białego?). Jak widać można pokombinować :)

 

Przed upieczeniem:

 

Na koniec wlewamy do naczynia w którym będzie się piekło mięso, obojętnie na jaki sposób go przyprawialiśmy, tyle wody, by od spodu zajmowała około 1-1,5 cm. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 160-180 stopni i pieczemy, aż skórka mocno się przypiecze (powyżej godziny). Naczynia nie przykrywamy. Pamiętajmy, aby raz po raz polać kawałeczki kurczaka sosem, który się tworzy, aby mięso nie wysuszyło się za bardzo podczas pieczenia. Jeśli za dużo wody wyparuje, możemy dolać odrobinę nowej podczas pieczenia.

Smacznego.

 

Wersja tradycyjna po upieczeniu:

 

 

Wersja „na słodko” po upieczeniu: