Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
sobota, 31 stycznia 2009
Ciasto półkruche z jabłkami

Składniki:  

50 dag mąki
20 dag margaryny
2 jajka
1 żółtko
15 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kg jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki, odciśnięte mocno (!) z soku na sitku
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.



 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z margaryną, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę (np. szczeciniecka), zagnieść ciasto.

Prostokątną lub kwadratową (małą dosyć) foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C na 40-45 min. (Mi wyszło około 35 min. pieczenie).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis oryginalny pochodzi ze strony: http://www.ewawachowicz.pl/ewa-gotuje-odc45.htm

Mój nieznaczny zmieniony... ale minimalnie :) 


Ciasto sprawdzone :) Bardzo dobre :) 

niedziela, 25 stycznia 2009
Sałatka owocowa

 Na pochmurne wieczory witamin ciąg dalszy :) Tym razem coś co cieszy i podniebienie, i oko. Jak dla mnie już sama przyjemność jest w przygotowywaniu!

 

 

Składniki (czyli co dusza zapragnie):

Brzoskwinie z puszki – pokrojone w kostkę
Ananas z puszki – pokrojony na kawałeczki
Truskawki świeże lub z puszki – także pokrojone na połówki
Banany – pokrojony w kostkę i lekko skropiony sokiem z cytryny (by nie zmienił szybko koloru)
Winogrona – pokrojone na połówki
Jabłka – pokrojone w kostkę
Pomarańcze – pokrojona w kostkę
Melon – pokrojony w kostkę
Liczi z puszki – pokrojone na połówki (polecam!)
Kiwi – pokrojone w kostkę
i inne...

Proporcje w zależności od uznania :) Najlepiej robić sałatkę w dość małych ilościach i dorabiać, bo świeża najsmaczniejsza :)
Na imprezę można do całości dodać likier pomarańczowy lub bananowy albo jakieś inne procenty :)

Polecam!

poniedziałek, 12 stycznia 2009
Sałatka Coleslaw

Witam w nowym roku! Na rozpoczęcie zacznijmy czymś zdrowym i warzywnym :)

0,5 główki białej kapusty
1 zielona lub czerwona papryka
1 cebula
2 średnie marchewki

sos:
majonez
śmietana (w zależności od pożądanej gęstości)
cukier puder
sok z cytryny, sól, pieprz

Kapustę i paprykę szatkujemy na podłużne i cienkie paseczki. Cebulę drobno kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie jarzyny mieszamy w misce.
W kubeczku łączymy składniki sosu. Doprawiamy ostrożnie solą, cukrem i cytryną do smaku.
Następnie sos wlewamy do miski i mieszamy z jarzynami. Surówkę wkładamy do lodówki co najmniej godzinę przed podaniem.

Ja podaję tę sałatkę do miesa. Ale oczywiście możliwości jest nieograniczona liczba :) 

Pycha :)