Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś w roli głównej

Zacznę od tego, że lubię jeść ryby i je przyrządzać. Swego czasu poszukiwałam przepisu na idealnego łososia. Z sosem kaparowym, z migdałami, pieczonego, z makaronem itd... i dochodzę do wniosku, że najlepsza jest prostota. To nie znaczy, że tamte przepisy były złe, ale też nie skradły mojego serca. Od wielkiego dzwonu mogą być.

Dziś mówię tak: niech żyje więc coś prostego! Pyszna świeża ryba, do tego trochę zieleniny i gotowe. Dziś więc przepis na łososia – prosty i pyszny. Zwłaszcza dla tych, którzy w gotowaniu ryb nie czują się dobrze.

 

Składniki:

łosoś pokrojony w paski

sól, pieprz, papryka słodka

cytryna

mąka pszenna

olej

ewentualnie: masło

 

Części łososia należy oprószyć ze wszystkich stron solą, papryką i pieprzem. Skropić lekko cytryną i odstawić na chwilę, a najlepiej na godzinę. 

Następnie obtaczamy łososia w mące i wkładamy na patelnię, na rozgrzany olej skórą do dołu. Uwaga! Łososia smaży się szybko. Należy przy tym uważać przy obracaniu, by mięso się nie rozpadło. Gotowe!

 

Gdy macie ochotę na lepszy smak, takie usmażone kawałki można włożyć do żaroodpornego naczynia, położyć na wierzchu kawałki masła i zapiec przez około 15 min.

Tak przyrządzoną rybkę można ułożyć na smakowitych zielonych liściach sałaty, można podać z sałatką coleslaw, innymi sałatkami, z frytkami, ryżem. Oczywiście nadają się tu wszelakie sosy, na zdjęciu widnieje sos na bazie octu balsamicznego... kombinacji jest bez liku. Najważniejszy jednak będzie ten świeży, pyszny smak ryby. Smacznego.



piątek, 23 stycznia 2015, ziji

Polecane wpisy