Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka poznańska

Witajcie!

Dawno mnie nie było co? Dużo mam na głowie. Moja córa coraz większa, już ze mną gotuje. Muffinki mogłaby piec codziennie – tylko potem: kto to zje? Rośnie mi niejadek z miłością do gotowania :) Szefowa kuchni z idealną figurą hehe :)

Cieszę się jednak, że czasem tu zaglądacie. Że przepisy żyją własnym życiem i wam smakują :)

Dziś prosty przepis na babkę poznańską, który już nie raz wypróbowałam. Myślicie sobie: pewnie babka będzie sucha, lepsze są ciasta przekładane... Nic bardziej mylnego! Jest słodka, wilgotna, pyszna i delikatna. Bardzo dobra do kawy.

Przepis pochodzi z książki, którą na blogu już nie raz cytowałam: „Kulinaria polskie” Skarbnicy Wiedzy.

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

7 łyżek mąki ziemniaczanej

1 niepełna szklanka cukru

25 dag margaryny

4 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy lub esencja waniliowa

 

Oddzielamy białka jajek od żółtek. W osobnej misce ucieramy margarynę z cukrem (cukrami) i żółtkami. W jeszcze innej, ale równie imponującej misce, mieszamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, a następnie całość przesiewamy do masy z margaryną :)  Dokładnie mieszamy. Pamiętajcie o esencji waniliowej - choć kilka kropel! Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Masa dzięki temu nabierze puszystości.

Ciasto wlewamy do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną (ale można zamiast tego wyłożyć formę papierem do pieczenia).

Pieczemy około 50 min. w temp. 150 stopni. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Jednak wg mnie nie trzeba już nic więcej dodawać. Dobra jest sama w sobie :)

Smacznego!



czwartek, 29 maja 2014, ziji

Polecane wpisy