Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny lekko piernikowe - cynamonowe

No więc świąteczne gotowanie czas zacząć. Mam upatrzone przepisy, zbieram już składniki i lada chwila zabiorę się do pieczenia. Następny weekend, jak w wielu domach, będzie kluczowy, jeśli chodzi o gotowanie. Powiecie, że późno? Nie chcę mrozić, a powiem wam, że tradycją u mnie w domu było gotowanie do samego końca. W dzień wigilijny, gdy jedni ubierali choinkę, mama z moja babcią, z czasem i ze mną, lepiły pierogi. Tata smażył karpia. Kończyły się gotować dopiero niektóre potrawy. Mam więc we krwi gotowanie i pieczenie na ostatnią chwilę :)

Niedawno popełniłam bardzo dobre muffiny. Muszę przyznać, że w sumie to ten przepis już kilka razy wykorzystałam w różnych konfiguracjach. Jest wspaniały, choć uważam, że dobrze jest do niego coś dodać, gdyż babeczki z oryginalnego przepisu są dość suche. Ja dorzuciłam dość dużą garść rodzynek, przez to ciasta starczyło na 12 sztuk. Obtoczyłam w cukrze tylko górę – to druga różnica, jeśli chodzi o oryginalny przepis, który pochodzi z bardzo dobrego i znanego wielu osobom bloga moje wypieki.

Podaję z moimi konfiguracjami.

 

Składniki:

1 ¾  szklanki mąki pszennej

1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia

½  łyżeczki soli

½  łyżeczki gałki muszkatołowej

½  łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki oleju

¾  szklanki cukru

1 jajko

¾  szklanki mleka

duża garść rodzynek

 

Do obtoczenia:

2 łyżki roztopionego masła

1/3 szklanki cukru

1 łyżka cynamonu

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki tj. mąkę proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon, cukier. W drugim lądują składniki mokre tj. olej, jajko i mleko (ja zawsze najpierw roztrzepuje jajko z mlekiem, a potem dodaję olej – łatwiej trochę wymieszać). Następnie łączymy wszystko w jednej misce, dorzucamy rodzynki (wcześniej przez 20 min. namoczone w wodzie, następnie odcedzone) i niestarannie mieszamy.

Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami, ale można posmarować masłem i obtoczyć kaszką manną. Piekłam całość w temp. 180ºC przez 20 - 25 minut, oczywiście sprawdzając patyczkiem, czy już ok.

Rozpuściłam masło i posmarowałam nim wierzch każdej babeczki przy pomocy pędzelka. Następnie posypałam góry muffinek mieszaniną cukru i cynamonu.

Smacznego :)

 



środa, 19 grudnia 2012, ziji

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/22 13:09:39
Wyglądają wspaniale - warte wypróbowania :)