Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Gorąca czekolada z cynamonem i imbirem

Jak się robi coraz zimniej, warto pokusić się o taką przyjemność. Taka gorąca czekolada ma zbawienny wpływ na ciało i duszę. No właściwie to gorące kakao, ale smakuje jak czekolada, więc uważam, że dobry tytuł. Uwaga! Przepis niewątpliwie nie należy do dietetycznych! Dla jeszcze bardziej łakomych możliwa jest wersja z bitą śmietaną pływającą na wierzchu. Czysta rozpusta!

 

Składniki (na jeden duży kubek):

200 ml mleka (2/3 kubka)

100 ml śmietanki słodkiej 12 % (1/3 kubka)

2 czubate łyżeczki kakao (prawdziwego – ja używam zawsze Decomorreno)

do posłodzenia: cukier lub miód (wedle upodobań, choć miód jest oczywiście zdrowszy i pomaga w zwalczaniu np. przeziębienia)

1 łyżeczka syropu imbirowego

szczypta cynamonu

 

Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, śmietanki i wstawiamy na ogień. Po chwili odlewamy małą ilość do osobnego kubeczka i mieszamy z kakao – następnie wszystko z powrotem wlewamy go garnka. Dodajemy syrop imbirowy i cukier (lub miód) do smaku i całość zagotowujemy (aż zacznie kipieć). Gotowe! Smacznego.

Zamiast cynamonu i syropu imbirowego można dodać syrop miętowy. Pycha!



 

Ps. Zareklamuję teraz coś bardzo pysznego, co właśnie mnie skusiło :)) Dla wszystkich czekoladoholików:

sobota, 19 listopada 2011, ziji

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/19 22:19:55
Uwielbiam !!!!!!!!!!!!!!
-
2011/11/20 00:04:28
jakaż aromatyczna!
idealna na mrozy.
to, co Tygryski lubia najbardziej xd
---- uroczy kubek.

www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2011/11/20 14:54:48
Oj, lubie. I koniecznie ze smietanka :)
-
2011/11/20 17:46:10
czekoladowe rozgrzewanie.. ulubione.

dziękuję za udział w candy słodkim.
-
Gość: ktos, *.bsi.3s.pl
2017/01/20 10:15:44
miód pomaga jeśli się go używa w temperaturze <40st C jak coś... w innym wypadku jest tylko dla smaku