Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Mmmm... zupa szczawiowa!

 Jak na wiosnę przystało nie mogło tu zabraknąć czegoś typowego, co właśnie wiosną najlepiej smakuje. Jak co roku zaczął się sezon działkowy. Atakowana intensywnie przez muszki zerwałam w weekend dość dużo szczawiu z zamysłem wiadomym. Już dawno się na niego czaiłam, ale jakoś nie było czasu. A przecież... co to za wiosna bez zupy szczawiowej? :) Do tego wypiliśmy kompot z rabarbaru – również z działki. Pyszności!


Zupa szczawiowa

Składniki:
Spory pęk liści szczawiu.
kostka rosołowa
łyżeczka wegety
sól
pieprz
masło
mąka
śmietanka 12%

 

Wykonanie:

Liście wraz z ogonkami siekamy drobno (ale nie mielimy!). Zalewamy w garnku wodą około 7 cm. ponad posiekane liście. Wrzucamy kostkę rosołową, dodajemy wegetę i dużo pieprzu. Od zagotowania gotujemy 15 min. Dosalamy do smaku.
Na patelni robimy zasmażkę (masło + mąka) i dodajemy do gotującej się zupy. Po 5 min. wyłączamy. Odczekujemy jeszcze 5 min. i delikatnie wlewamy trochę śmietanki. Mieszamy.
Gotowe.

A jak podajemy?
Pokroić można w talerzu dwa jaja na małe kawałki. Zalać zupą a potem posypać grzankami :)

 

 Smacznego :)
poniedziałek, 11 maja 2009, ziji

Polecane wpisy

Komentarze
2009/05/11 23:15:55
mniam........ zupa szczawiowa jest zawsze super pomyslem!!!!!!!!!!!!! :)))
-
2009/05/12 08:35:53
Juz od lat nie jadłam zupy szczawiowej. Ahh te grzaneczki tak slicznie wygladaja
-
2009/05/12 22:29:10
Zawsze, jak ja robie, zastanawiam się: czemu jest ona tak rzadko u nas w domu? O.o Czasem raz na rok nawet...
Polecam wam naprawde wrocic do tego smaku :)