Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pulpety w sosie pomidorowym

Witajcie!
Dziś danie wcale nie jest wyszukane. Tylko takie bardziej domowe. Choć moi rodzice nie byli przyzwyczajeni do pulpetów, ja sama zawsze chciałam je mieć w jadłospisie. Jednak będąc dzieckiem, mogłam je jeść tylko na koloniach, obozach czy szkolnej stołówce. Zdarzyło się to zatem tylko kilka razy. Gdy dorosłam, zaczęłam szukać przepisów.
Ilekroć je przyrządzam, trochę eksperymentuję :) Ale jak się ma w domu osobę, która nie znosi koperku, to tradycyjne pulpeciki w sosie koperkowym nie są mile widziane na stole. Stąd zaczęłam je gotować w sosie pomidorowym i smakują równie przyzwoicie. To kolejny pomysł na mięso mielone. Ile można smażyć zwykłe kotlety?

Składniki:
0,5 kg. mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe)
1 duża cebula
1 jajko
bułka tarta
mąka
ok. 120 g koncentratu pomidorowego
szczypiorek lub cebula dymka
masło
0,5 łyżeczki wegety
majeranek
sól
pieprz
cukier


Wymieszać mięso mielone z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, wegetą, szczyptą soli, pieprzu i majeranku (lub koperek). Dorzucić bułkę tartą w takiej ilości, aby mięso stało się spójne. Formować dłońmi małe kulki i obtaczać w mące.

W garnku zagrzać wodę (tyle tylko, by później przykryła pulpety). Do wrzątku wrzucać pulpeciki partiami. Ugotowane na chwilę wyjąć z wody. Zrobić sos: Do gotującego się wywaru z pulpetów dodać koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony szczypiorek (dodajemy go tylko dla aromatu, może się więc nawet rozgotować, zamiast szypiorku może to być koperek oczywiście).
Po 10 minutach dodać zasmażkę (masło + mąka). Doprawić sos do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Można dorzucić odrobinę majeranku. Na końcu z powrotem włożyć do sosu pulpety.
Osobiście rzadko dodaję, ale można po wyłączeniu potrawy poczekać kilka minut i ostrożnie dodać odrobinę słodkiej śmietanki (śmietanka 12%) co jeszcze zagęści całość.
Można podawać chociażby z ziemniakami lub makaronem. Całe danie mozna na koniec posypać świeżym, drobno pokrojonym koperkiem (jeżeli do sosu dodaliśmy koperek zamiast szczypiorku).

Mam nadzieję, że będą wam smakowały :)

sobota, 07 marca 2009, ziji

Komentarze
2009/03/07 18:56:41
wygladaja bardzo apetycznie :)
-
Gość: melike, cpc2-derb10-0-0-cust894.leic.cable.ntl.com
2010/01/12 14:37:49
super przepis i bardzo prosty. własnie sie zabieram za robienie pulpecików i mam nadzieje ze wyjda pyszne :)
-
2010/01/12 21:44:03
Trzymam zatem kciuki :)
-
Gość: MONIKA, 89.140.254.232.static.user.ono.com
2010/02/14 18:30:33
WITAM WŁASNIE DZIS ZROBIŁAM PULPECIKI WYSZŁY PYSZNE CHCE JE KAZDEMU POLECIC , BO SA TANIE I PROSTE W ROBIENIU A W DOTATKU PYCHOTA ZYCZE SMACZNEGO
-
Gość: agnieszka 28, host-81-190-38-61.szczecin.mm.pl
2010/02/20 10:46:11
niepotrzebna zasmażka z masła i mąki skoro po pulpetach jest mąka na dnie garnka zmieszana z bułką tartą. Po co obciazac sobie wątrobe zasmazkami. Ja wymieszalam łyżke mąki ziemniaczanej z zimna woda i dodalam do sosu i swietnie sie zagescil ,doprawilam przyprawami i ma super smak. :P
-
Gość: Patka, 77.88.132.12*
2010/03/10 15:40:21
Pyszne wyszły ale ten patent z mąka ziemniaczaną psuje smak.. nie polecam. reszta super. pozdrawiam
-
2010/03/11 08:51:06
JA też zamiast zasmażki często dodaję po prostu rozdrobioną mąkę z wodą - ale jak już to mąka pszenna i nie za dużo jej :) podawałam tu zasmażkę, dlatego że lubię dodać odrobinę masła do takiego sosu :) Chyba zależy trochę od gustu :)

Cieszę się, że wam smakują :)
-
Gość: Alusia, chello089075177028.chello.pl
2010/09/24 07:22:19
Mam pytanie do osoby która podała ten przepis czy zrobiła tą potrawe.Widzę że nie pulpety zrobione wg.tego przepisu wychodzą twarde,zawsze dodaje się kasze manną lub kajzerkę namoczoną
-
2010/09/25 15:39:45
Wszystkie potrawy na tym blogu robilam. Zdjecia sa robione najczesciej przed jedzeniem.
A te pulpety robilam wiele razy i wychodza mi dobre. Oczywiscie moze czasem liczy sie wyczucie - ja dodaje skladniki na oko. Nie przesadzam z iloscia bulki tartej. Chodzi o to by po prostu pulpety sie lepily. Moze kwestia wprawy...
-
Gość: kuchaqrzyk, 116.161.rev.vline.pl
2010/10/18 15:04:06
kochaniutka wszystko jest ok tylko z ty,mz e to sa poprostu gotowane kotlety mielone,pulpety maja to do siebie ze dodaje sie ryz badz kasze :) pozdr.
-
2010/10/18 16:17:52
Dla mnie to pulpety, bo sa gotowane a nie smazone. Sa rozne warjacje klopsow, pulpetow i rozne rodzaje kuchni. Ale kazdy nazywa jak chce.
-
Gość: monikaxxx, 84-234-12-148.internetia.net.pl
2010/12/01 17:25:21
Właśnie kończę robić ;) musze przyznać że wyszły super ;) Dobry i niedrogi przepis ;) jak najbardziej POLECAM!
-
Gość: monia, host-89-230-81-139.rzeszow.mm.pl
2010/12/08 12:15:38
bardzo dobre a na dodatek szybkie danie, właśnie zrobiłam i wszystkim smakuje, dziekuję i pozdrawiam :)
-
Gość: , 91.218.156.24*
2011/01/30 11:16:54
ładnieee"}
-
Gość: , 178.180.122.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/06/15 15:05:36
zrobilam:):):) ale porozwalały mi sie troszki mimo to sa pyszne:):):):) i banalne do zrobienia:):):)
-
Gość: , aeai215.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/13 16:47:10
pychotaa:D
-
Gość: , chi221.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/18 19:00:22
Świetny, łatwy przepis. Ja zrobiłam bez zasmażki, ale ze śmietaną. Pyszne. Polecam wszystkim ten przepis.
-
Gość: , ip-85-198-240-87.broker.com.pl
2011/09/08 09:16:14
Zaraz się zabieram:)Dzięki pozdrawiam
-
Gość: Dora, host-95-200-9-121.mobileonline.telia.com
2011/09/11 13:03:42
nosuper wyglad ze przepis latwy A PULPETY BEDA DOBRE ZARAZ SIE OKAZE :d
-
Gość: Kadd, 088156100207.stk.vectranet.pl
2011/10/11 15:43:12
Właśnie robię :) I tak sobie myślę czytając te wszystkie komentarze, że nie mam pojęcia skąd ktoś wziął mąkę ziemniaczaną... Ale nic :} Jestem ciekawa jakie wyjdą, normalnie aż ślinka mi cieknie :D
-
2011/10/11 21:39:47
Mam nadzieje ze smakowaly :)
-
2011/10/18 13:31:18
Pulpeciki mięciutkie,sos pyszny!!No nic dodać nic ująć
POLECAM!!
-
Gość: isia2410, iay226.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/19 23:12:17
a ja dodałam jeszcze czosnek ;)
-
Gość: , cjp18.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/19 20:24:13
Super juz drugi raz robię ;)
-
Gość: , user-31-174-189-68.play-internet.pl
2012/01/04 13:30:38
a ja robie po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie;p
-
Gość: renia, 194.181.134.24*
2012/01/18 08:43:20
ja też robię te pulpeciki i są pyszne,a jak komuś nie smakują to niech poda lepszy przepis a nie tylko marudzi
-
2012/01/19 12:20:49
Dzieki za mile komentarze :) widze ze przepis bije rekordy popularnosci - zapraszam tez do innych przepisow i komentowania :)
-
Gość: barys2, 79.124.101.193.rybnet.pl
2012/03/03 13:16:58
Pytanie: na co uważać by przy gotowaniu się nie rozlatywały ??
-
2012/03/04 21:57:25
Mięso musi być dość kleiste, tak by dało się formować kulki. Zawsze można na próbę najpierw jednego małego pulpecika wrzucić do wody. Jak pozostanie w całości to wyjąć go ugotowanego i dopiero wrzucić resztę. Na koncu tamtego też dozucić jeśli opanujecie sie i nie zjecie go po wyjęciu od razu^^
-
Gość: Andzia, c144-28.icpnet.pl
2012/03/21 13:07:50
Ja lubię pulpeciki - pyszne też są z kopytkami lub kluskami śląskimi:)
Mam różne swoje przepisy ale żeby spróbować coś innego, wykorzystam dziś ten przepis - zobaczymy cóż powie mój pan:) pozdrawiam :)
-
Gość: Marek, 093105017003.lowicz.vectranet.pl
2012/04/18 15:27:46
Przepis rewelacja, szybko, smacznie i co ważne nie drogo.
Już kilka razy robiłem pulpety z powyższego przepisu i dzieciaki są zadowolone - zajadają się, że ho ho.
-
2012/04/18 20:34:31
Ciesze sie :)
-
Gość: ania do gosc PATKA, ti0182a380-0615.bb.online.no
2012/04/24 16:09:19
A kto dodaje make ziemniaczana do masla? W przepisie wyzej dla nie wiedzacych nie ma przymiotniku ziemniaczana przy wyrazie maka.
-
Gość: Jaca, 89-69-125-31.dynamic.chello.pl
2012/04/25 17:08:35
Pokusiłem się i zrobiłem według przepisu. Cała rodzina zjadła z wielkim smakiem. Masełko dwie łużki śmietany ( jak w przepisie) dodają łagodności. Jest to danie dużo łagodniejsze od kotletów mielonych i dzieki temu bardziej przyjazne dla zołądka. Naprawdę Pychotka. Polecam !!!!
-
2012/04/27 07:19:02
Od zawsze chodziło mi o mąkę pszenną :) nie wiem skad sie wziela ta ziemniaczana :)

Jaca ciesze sie, ze smakowalo wszystkim :)
-
2012/06/19 10:18:33
to ma BYĆ MĄKA przenna a nie ziemniaczana
-
Gość: , public5128.cdma.centertel.pl
2012/07/31 16:32:57
ja dodałam jeszcze startą marchewkę
-
Gość: jarecki, 91.146.243.179.ip.abpl.pl
2012/08/05 10:47:48
a ile tego masla sie daje?
-
Gość: Ania, public-gprs651982.centertel.pl
2013/02/02 14:46:53
Pyszne, zwłaszcza sosik. :)
-
Gość: barys2, 79.124.101.193.rybnet.pl
2013/07/25 08:30:02
Najlepsze Pulpety w sosie pomidorowym w całej sieci.
Proste i bardzo smaczne !!!!!

Dziękuje za przepis !!
-
2013/11/05 11:24:26
DZIŚ ROBIŁEM SMACZNE.TYLE ŻE JA ZROBIŁEM NA ROSOLE, A ZASMAŻKĘ WODA I MĄKA PSZENNA