Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pulpety w sosie pomidorowym

Witajcie!
Dziś danie wcale nie jest wyszukane. Tylko takie bardziej domowe. Choć moi rodzice nie byli przyzwyczajeni do pulpetów, ja sama zawsze chciałam je mieć w jadłospisie. Jednak będąc dzieckiem, mogłam je jeść tylko na koloniach, obozach czy szkolnej stołówce. Zdarzyło się to zatem tylko kilka razy. Gdy dorosłam, zaczęłam szukać przepisów.
Ilekroć je przyrządzam, trochę eksperymentuję :) Ale jak się ma w domu osobę, która nie znosi koperku, to tradycyjne pulpeciki w sosie koperkowym nie są mile widziane na stole. Stąd zaczęłam je gotować w sosie pomidorowym i smakują równie przyzwoicie. To kolejny pomysł na mięso mielone. Ile można smażyć zwykłe kotlety?

Składniki:
0,5 kg. mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe)
1 duża cebula
1 jajko
bułka tarta
mąka
ok. 120 g koncentratu pomidorowego
szczypiorek lub cebula dymka
masło
0,5 łyżeczki wegety
majeranek
sól
pieprz
cukier


Wymieszać mięso mielone z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, wegetą, szczyptą soli, pieprzu i majeranku (lub koperek). Dorzucić bułkę tartą w takiej ilości, aby mięso stało się spójne. Formować dłońmi małe kulki i obtaczać w mące.

W garnku zagrzać wodę (tyle tylko, by później przykryła pulpety). Do wrzątku wrzucać pulpeciki partiami. Ugotowane na chwilę wyjąć z wody. Zrobić sos: Do gotującego się wywaru z pulpetów dodać koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony szczypiorek (dodajemy go tylko dla aromatu, może się więc nawet rozgotować, zamiast szypiorku może to być koperek oczywiście).
Po 10 minutach dodać zasmażkę (masło + mąka). Doprawić sos do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Można dorzucić odrobinę majeranku. Na końcu z powrotem włożyć do sosu pulpety.
Osobiście rzadko dodaję, ale można po wyłączeniu potrawy poczekać kilka minut i ostrożnie dodać odrobinę słodkiej śmietanki (śmietanka 12%) co jeszcze zagęści całość.
Można podawać chociażby z ziemniakami lub makaronem. Całe danie mozna na koniec posypać świeżym, drobno pokrojonym koperkiem (jeżeli do sosu dodaliśmy koperek zamiast szczypiorku).

Mam nadzieję, że będą wam smakowały :)

sobota, 07 marca 2009, ziji

Komentarze
2009/03/07 18:56:41
wygladaja bardzo apetycznie :)
-
Gość: melike, cpc2-derb10-0-0-cust894.leic.cable.ntl.com
2010/01/12 14:37:49
super przepis i bardzo prosty. własnie sie zabieram za robienie pulpecików i mam nadzieje ze wyjda pyszne :)
-
2010/01/12 21:44:03
Trzymam zatem kciuki :)
-
Gość: MONIKA, 89.140.254.232.static.user.ono.com
2010/02/14 18:30:33
WITAM WŁASNIE DZIS ZROBIŁAM PULPECIKI WYSZŁY PYSZNE CHCE JE KAZDEMU POLECIC , BO SA TANIE I PROSTE W ROBIENIU A W DOTATKU PYCHOTA ZYCZE SMACZNEGO
-
Gość: agnieszka 28, host-81-190-38-61.szczecin.mm.pl
2010/02/20 10:46:11
niepotrzebna zasmażka z masła i mąki skoro po pulpetach jest mąka na dnie garnka zmieszana z bułką tartą. Po co obciazac sobie wątrobe zasmazkami. Ja wymieszalam łyżke mąki ziemniaczanej z zimna woda i dodalam do sosu i swietnie sie zagescil ,doprawilam przyprawami i ma super smak. :P
-
Gość: Patka, 77.88.132.12*
2010/03/10 15:40:21
Pyszne wyszły ale ten patent z mąka ziemniaczaną psuje smak.. nie polecam. reszta super. pozdrawiam
-
2010/03/11 08:51:06
JA też zamiast zasmażki często dodaję po prostu rozdrobioną mąkę z wodą - ale jak już to mąka pszenna i nie za dużo jej :) podawałam tu zasmażkę, dlatego że lubię dodać odrobinę masła do takiego sosu :) Chyba zależy trochę od gustu :)

Cieszę się, że wam smakują :)
-
Gość: Alusia, chello089075177028.chello.pl
2010/09/24 07:22:19
Mam pytanie do osoby która podała ten przepis czy zrobiła tą potrawe.Widzę że nie pulpety zrobione wg.tego przepisu wychodzą twarde,zawsze dodaje się kasze manną lub kajzerkę namoczoną
-
2010/09/25 15:39:45
Wszystkie potrawy na tym blogu robilam. Zdjecia sa robione najczesciej przed jedzeniem.
A te pulpety robilam wiele razy i wychodza mi dobre. Oczywiscie moze czasem liczy sie wyczucie - ja dodaje skladniki na oko. Nie przesadzam z iloscia bulki tartej. Chodzi o to by po prostu pulpety sie lepily. Moze kwestia wprawy...
-
Gość: kuchaqrzyk, 116.161.rev.vline.pl
2010/10/18 15:04:06
kochaniutka wszystko jest ok tylko z ty,mz e to sa poprostu gotowane kotlety mielone,pulpety maja to do siebie ze dodaje sie ryz badz kasze :) pozdr.
-
2010/10/18 16:17:52
Dla mnie to pulpety, bo sa gotowane a nie smazone. Sa rozne warjacje klopsow, pulpetow i rozne rodzaje kuchni. Ale kazdy nazywa jak chce.
-
Gość: monikaxxx, 84-234-12-148.internetia.net.pl
2010/12/01 17:25:21
Właśnie kończę robić ;) musze przyznać że wyszły super ;) Dobry i niedrogi przepis ;) jak najbardziej POLECAM!
-
Gość: monia, host-89-230-81-139.rzeszow.mm.pl
2010/12/08 12:15:38
bardzo dobre a na dodatek szybkie danie, właśnie zrobiłam i wszystkim smakuje, dziekuję i pozdrawiam :)
-
Gość: , 91.218.156.24*
2011/01/30 11:16:54
ładnieee"}
-
Gość: , 178.180.122.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/06/15 15:05:36
zrobilam:):):) ale porozwalały mi sie troszki mimo to sa pyszne:):):):) i banalne do zrobienia:):):)
-
Gość: , aeai215.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/13 16:47:10
pychotaa:D
-
Gość: , chi221.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/18 19:00:22
Świetny, łatwy przepis. Ja zrobiłam bez zasmażki, ale ze śmietaną. Pyszne. Polecam wszystkim ten przepis.
-
Gość: , ip-85-198-240-87.broker.com.pl
2011/09/08 09:16:14
Zaraz się zabieram:)Dzięki pozdrawiam
-
Gość: Dora, host-95-200-9-121.mobileonline.telia.com
2011/09/11 13:03:42
nosuper wyglad ze przepis latwy A PULPETY BEDA DOBRE ZARAZ SIE OKAZE :d
-
Gość: Kadd, 088156100207.stk.vectranet.pl
2011/10/11 15:43:12
Właśnie robię :) I tak sobie myślę czytając te wszystkie komentarze, że nie mam pojęcia skąd ktoś wziął mąkę ziemniaczaną... Ale nic :} Jestem ciekawa jakie wyjdą, normalnie aż ślinka mi cieknie :D
-
2011/10/11 21:39:47
Mam nadzieje ze smakowaly :)
-
2011/10/18 13:31:18
Pulpeciki mięciutkie,sos pyszny!!No nic dodać nic ująć
POLECAM!!
-
Gość: isia2410, iay226.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/19 23:12:17
a ja dodałam jeszcze czosnek ;)
-
Gość: , cjp18.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/19 20:24:13
Super juz drugi raz robię ;)
-
Gość: , user-31-174-189-68.play-internet.pl
2012/01/04 13:30:38
a ja robie po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie;p
-
Gość: renia, 194.181.134.24*
2012/01/18 08:43:20
ja też robię te pulpeciki i są pyszne,a jak komuś nie smakują to niech poda lepszy przepis a nie tylko marudzi
-
2012/01/19 12:20:49
Dzieki za mile komentarze :) widze ze przepis bije rekordy popularnosci - zapraszam tez do innych przepisow i komentowania :)
-
Gość: barys2, 79.124.101.193.rybnet.pl
2012/03/03 13:16:58
Pytanie: na co uważać by przy gotowaniu się nie rozlatywały ??
-
2012/03/04 21:57:25
Mięso musi być dość kleiste, tak by dało się formować kulki. Zawsze można na próbę najpierw jednego małego pulpecika wrzucić do wody. Jak pozostanie w całości to wyjąć go ugotowanego i dopiero wrzucić resztę. Na koncu tamtego też dozucić jeśli opanujecie sie i nie zjecie go po wyjęciu od razu^^
-
Gość: Andzia, c144-28.icpnet.pl
2012/03/21 13:07:50
Ja lubię pulpeciki - pyszne też są z kopytkami lub kluskami śląskimi:)
Mam różne swoje przepisy ale żeby spróbować coś innego, wykorzystam dziś ten przepis - zobaczymy cóż powie mój pan:) pozdrawiam :)
-
Gość: Marek, 093105017003.lowicz.vectranet.pl
2012/04/18 15:27:46
Przepis rewelacja, szybko, smacznie i co ważne nie drogo.
Już kilka razy robiłem pulpety z powyższego przepisu i dzieciaki są zadowolone - zajadają się, że ho ho.
-
2012/04/18 20:34:31
Ciesze sie :)
-
Gość: ania do gosc PATKA, ti0182a380-0615.bb.online.no
2012/04/24 16:09:19
A kto dodaje make ziemniaczana do masla? W przepisie wyzej dla nie wiedzacych nie ma przymiotniku ziemniaczana przy wyrazie maka.
-
Gość: Jaca, 89-69-125-31.dynamic.chello.pl
2012/04/25 17:08:35
Pokusiłem się i zrobiłem według przepisu. Cała rodzina zjadła z wielkim smakiem. Masełko dwie łużki śmietany ( jak w przepisie) dodają łagodności. Jest to danie dużo łagodniejsze od kotletów mielonych i dzieki temu bardziej przyjazne dla zołądka. Naprawdę Pychotka. Polecam !!!!
-
2012/04/27 07:19:02
Od zawsze chodziło mi o mąkę pszenną :) nie wiem skad sie wziela ta ziemniaczana :)

Jaca ciesze sie, ze smakowalo wszystkim :)
-
2012/06/19 10:18:33
to ma BYĆ MĄKA przenna a nie ziemniaczana
-
Gość: , public5128.cdma.centertel.pl
2012/07/31 16:32:57
ja dodałam jeszcze startą marchewkę
-
Gość: jarecki, 91.146.243.179.ip.abpl.pl
2012/08/05 10:47:48
a ile tego masla sie daje?
-
Gość: Ania, public-gprs651982.centertel.pl
2013/02/02 14:46:53
Pyszne, zwłaszcza sosik. :)
-
Gość: barys2, 79.124.101.193.rybnet.pl
2013/07/25 08:30:02
Najlepsze Pulpety w sosie pomidorowym w całej sieci.
Proste i bardzo smaczne !!!!!

Dziękuje za przepis !!
-
2013/11/05 11:24:26
DZIŚ ROBIŁEM SMACZNE.TYLE ŻE JA ZROBIŁEM NA ROSOLE, A ZASMAŻKĘ WODA I MĄKA PSZENNA
-
Gość: lena, 5.172.248.11*
2014/03/22 14:22:03
ja poprostu zagesciłam snietana i maka potem na koniec dodałam przecier, moj maz niemógł sie najesc.
-
Gość: barys2, ns1.advicom.pl
2014/07/29 07:02:58
""Gość: barys2, 79.124.101.193.rybnet.pl
2012/03/03 13:16:58
Pytanie: na co uważać by przy gotowaniu się nie rozlatywały ??
2012/03/04 21:57:25
Mięso musi być dość kleiste, tak by dało się formować kulki. ""

Po roku gotowania tych pulpetów stwierdzam, mięso grubo mielone się nie nadaje.
Do masy mięsnej dodać suchą bułkę (może być chleb) wtedy nie są tak zbite (twarde).
Przepis bardzo fajny - gratuluję.
Pozdrawiam