Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pasta jajeczna

To przepis, który od razu pojawił mi się w głowie, kiedy zobaczyłam akcję „Jajka po prostu”. Pastę tę jem od niepamiętnych czasów. Jest jednym z najprostszych dań, a od małego biłam się z bratem o najmniejszą porcję na śniadanie :) Wiosenna ze względu na kolory i zapachy. Pyszna :) Najprostsze nie oznacza przecież pospolite :)
Najlepiej smakuje sama na chlebie lub w towarzystwie czegoś mięsnego np. świątecznej szynki. U mnie w domu tradycyjnie raczej nie dodaje się majonezu, dlatego tutaj zaznaczyłam to jako ewentualne rozszerzenie składników, lecz nieobowiązkowe.

 



Składniki:
6 jaj
miękkie masło (około 3-4 łyżek)
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
opcjonalnie łyżeczka majonezu

 



Wykonanie:
Ugotować na twardo jaja. NIE STUDZIĆ. Gorące jaja obrać i rozgnieść razem z masłem, którego dodać tyle, aby masa nie była sypka. Dodać dość dużo pieprzu i soli (do smaku). Całość wymieszać z pokrojonym drobno szczypiorkiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu, nawet jeszcze lekko ciepłe :)


Smacznego !

niedziela, 15 marca 2009, ziji
Tagi: jajka

Komentarze
2009/03/16 09:40:18
O właśnie! Ja też lubię taką pastę z dodatkiem niewielkiej ilości masła i bez majonezu :) Bardzo wiosenne zdjęcie :)
-
2009/03/16 10:53:11
ostatnio miałam ochotę na taką jajeczną pastę
kupiłam gotową w pudełeczku,
spróbowałam odrobinę i poszła do kosza
czułam w niej sam majonez..

w takiej wersji jak Twoja z chęcią bym zjadła
-
2009/03/17 10:02:36
no właśnie gdy takie proste nie należy korzystać z gotowizny. Mieszczuchów jakoś rozumiem. na mnie moje kury by się obraziły, a na paście wychowały się moje córcie