Blog kulinarny - codzienne i niecodzienne wypróbowane przepisy, moje pasje... i wiele tego, co trzeba lubić. Zapraszam!
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto półkruche z jabłkami

Składniki:  

50 dag mąki
20 dag margaryny
2 jajka
1 żółtko
15 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kg jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki, odciśnięte mocno (!) z soku na sitku
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.



 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z margaryną, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę (np. szczeciniecka), zagnieść ciasto.

Prostokątną lub kwadratową (małą dosyć) foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C na 40-45 min. (Mi wyszło około 35 min. pieczenie).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis oryginalny pochodzi ze strony: http://www.ewawachowicz.pl/ewa-gotuje-odc45.htm

Mój nieznaczny zmieniony... ale minimalnie :) 


Ciasto sprawdzone :) Bardzo dobre :) 

sobota, 31 stycznia 2009, ziji
Tagi: impreza

Komentarze
Gość: , c191-182.icpnet.pl
2009/02/16 21:04:47
Ciasto zrobione na moje urodziny, wyszło klasycznie i było mega dobre ;p
-
Gość: ewa, 212.160.172.7*
2011/11/25 09:18:19
Mam pytanie do tego przepisu. Ciasto od spodu wyszło znakomite, jednak od góry nie urosło. Jak nastawiasz piekarnik do pieczenia? Z termoobiegiem, bez, grzanie tylko od dołu, czy i od góry też?
-
2011/11/25 15:08:00
Witam! Ja mam bardzo stary juz piekarnik :) Nie mam termoobiegu, jest na gaz wiec grzeje od dolu tylko i to bardzo mocno, czasem przypieka nierowno :) Taki piekarnik to prawdziwe wyzwaniei raczej ciezko sie wzorowac . Nastawiam wiec na oko - czasem nawet na troche mniejsza temp. niz w przepisie, by wlasnie gora wyszla.
Mysle ze majac nowoczesnieszy piekarnik bym nastawila na grzanie od dolu i gory, bo sa dwie warstwy. Zawsze tez warto przed wyjeciem sprawdzic patyczkiem i najwyzej dopiec od gory czy dolu...